Planten extracten en tincturen

Planten en/of kruiden extracten

Met planten of kruiden extracten kun je zelf kruidencosmetica maken.Het voordeel van zelf een extract maken is teweten wat de inhoudstoffen zijn. Wat je in de winkel koopt bevat diverse inhoudstoffen zoals: ethanol,water,isopropylalcohol,propylengokol,glycerine,water enz.

Je kunt ook hiervoor een kruiden of een menging van diverse kruiden nemen. Dit noemt men een essence.

De extracten/maceraten die door ons worden geleverd zijn vloeibare extracten/maceraten. Ze kunnen worden gebruikt voor diverse cosmetische doeleinden, zoals de verwerking in zeep, bodyproducten, massageolie, verzorgende lotions, cremes en zalven

Extract: is een product verkregen uit plantaardig basismateriaal waaraan één of meerdere oplosmiddelen toegevoegd zijn. Voor welk oplosmiddel gekozen wordt hangt helemaal af van het einddoel van het extract. De extracten ontstaan door het extraheren van droge (delen van) planten, kruiden, bomen of struiken middels perculatie of masseratie, eventueel met verwarmen, gevolgd door filtratie. Afhankelijk van de toepassing van het extract kan het kruid geëxtraheerd worden met bijvoorbeeld water, propyleenglycol, glycerine of een vette olie  De verhouding kruid : drager is doorgaans 1:10, 1:5 of 1:1.

Maceraat of kruidenolie: een "koud" aftreksel in water of olie bij 15 tot 25 graden Celsius. Maceratie in water wordt voornamelijk gebruikt bij kruiden met veel slijmstoffen (zoals hoornklaver, heemst of lijnzaad), omdat deze hun werkzaamheid verliezen bij verwarmen. Ook wordt dit gebruikt bij planten die stoffen die bij verhitten of koken prikkelende substantie.

Gebruik voor de bereiding van kruidenolie het liefst gedroogde kruiden.Verse kruiden bevatten namelijk veel water waardoor je olie sneller bederft.

Tinctuur: is een uittreksel van een kruid in alcohol.  Door de alcohol wordt een breed spectrum van werkstoffen uit de planten opgelost in de alcohol.  Als je nog een beetje water toevoegt dan zorgt dit water ervoor dat de celwanden van de planten opzwellen en daardoor hun werkstoffen nog beter afgeven.Door alcohol lossen namelijk andere stoffen van een plant op als in een olie maceraat .

Afhankelijk van de kruiden tinctuur die je wilt maken kan je het alcoholpercentage van je tinctuur aanpassen:

Tincturen van bloemen en bladeren: 30-50 %  alcohol 

Wortels en houtachtige delen van de plant: 50-70 %  alcohol

Hars: 80-95 %  alcohol.

Extracten/Macaraten/Tincturen zijn ook ideaal voor in gebruik van gezichtsmaskers, shampoo`s, haarmaskers , bodyproducten etc

Voor het gebruik van tincturen in cosmetica en de huisapotheek kan je bijv. jenever, wodka of brandewijn gebruiken met een alcohol percentage van 40%. Wil je een tinctuur maken voor inname, gebruik dan Ethanol of bio Weingeist met een percentage van 96,4%. 

Houd er rekening mee, dat voor in verwerking van cosmetische doeleinden, de meeste extracten niet kleur en geurloos zijn!

Werkwijze maceraat/kruidenolie:

Pot vullen met gedroogde kruiden overgieten met plantaardige olie totdat ze helemaal onderstaan.Zet de pot op een warme lichte plaats bijv de vensterbank en roer dagelijks even om. Na 3 weken de olie zeven door een kaasdoek en afvullen in een donkere fles.

Werkwijze tinctuurPot vullen met 1 deel verse of gedroogde kruiden en 3 delen alcohol voor verse kruiden/planten en 1 deel gedroogde kruiden op 5 delen alcohol dit omdat gedroogde kruiden eerst veel alcohol opnemen,deksel op de pot en even goed schudden of door roeren.Zet de pot op een lichte plaats bijv de vensterbank ( niet in de zon) en roer dagelijks even om. Na 3-4 weken de tinctuur zeven door een kaasdoek en afvullen in een donkere fles.

Alcoholsterkte 40%  aanpassen naar 35% alcohol  doe je dat als volgt: 35ml alcohol van 40% en daar voeg je aan toe 5ml water = 35% alcohol

 

 

 

 

 

 

 

Sorteer op
per pagina
Sorteer op
per pagina
  • heartbleed-safe-logo
  • Jabonitos de Oros

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2008 - 2023 avantgardecosmetics | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel