KLEURPIGMENTEN: Iron Oxyde, Mica, Pearlscent mica

Kleurpigmenten voor zeep maar ook te gebruiken bij make-up zoals in eye shadow en foundation.Pigmenten worden in de cosmetica vooral gebruikt in make-up en zeep. Het is absoluut noodzakelijk goede cosmeticakwaliteit pigmenten te gebruiken, deze voldoen aan strenge veiligheidseisen wat betreft zuiverheid en andere veiligheidsaspecten. Gebruik dus niet niet pigmenten uit de kunstenaarsbenodighedenwinkel, deze zijn prima voor bepaalde soorten verf en keramiek, maar niet per sé geschikt voor de huid.

Oxide pigmenten
Oxidepigmenten zijn pigmenten die bestaan uit metaaloxides. In cosmetica worden oxides van titaan, ijzer en chroom gebruikt. Voordeel van deze oxides zijn dat ze heel goed tegen basische stoffen / een hoge pH kunnen, dus in zeep gebruikt kunnen worden zonder aangetast te worden. Ze zijn zeer lichtecht en vrijwel ongevoelig voor veroudering.
Nadeel is dat oxides daarvoor gevoelige stoffen (met name bestanddelen van plantaardige olie en van geurstoffen, inclusief etherische olie) kunnen aantasten. Dit is zelden een probleem, maar toch iets om alert op te zijn..

Ultramarijn
Ultramarijn was oorspronkelijk de naam voor synthetisch gemaakt Lapis Lazuli, een blauwe halfedelsteen die gebruikt werd als pigment. Deze halfedelsteen heeft een helder blauwe kleur. Echter door het proces wat aan te passen kon met meerder soorten ultramarijn maken, ook meer rode soorten.
Ultramarijn is zeer geschikt in zeep en er ook goed tegen bestand. Gebruik het niet in zure producten, daarin kan het ontleden, waarbij een zwavelige geur vrijkomt. Die geur, een beetje als lucifers, komt overigens altijd een klein beetje af van ultramarijn.

Mica/ Pearlscent mica pigmenten
Micapigmenten zijn een vinding uit de jaren '60 van de vorige eeuw. ze worden in de fabriek gemaakt door laagjes mica op elkaar te 'plakken' al dan niet met een pigment ertussen. De laagjes breken het licht waardoor kleuren ontstaan, versterkt en verstrooid worden. Micapigmenten hebben daardoor altijd een min of meer glitterend effect. Overigens is het afgekeken van de natuur, parelmoer wordt op een vergelijkbare manier gemaakt. 
Mica/pearlscent mica pigmenten zijn bestand tegen zeep, behalve als er voor zeep gevoelige pigmenten in gebruikt worden. Heel belangrijk is het te weten dat micapigmenten nooit vermalen mogen worden, dus niet gebruiken met een vijzel of mortier en stamper! Door te malen worden de laagjes kapot gemaakt en verdwijnt het effect en vaak ook de kleur.

Titaandioxide:

Dit witte pigment bestaat uit titaandioxide, ofwel titanium dioxide, titaniumdioxide. Titaanwit is het meest gebruikte witte pigment omdat het goedkoop, veilig en goed dekkend is. Kan gebruikt worden in alle soorten cosmetica, is lichtecht, zeep, basische en zure producten. Er zijn geen wettelijke beperkingen voor gebruik in cosmetica. 

 

 

 

Sorteer op
  • heartbleed-safe-logo
  • Jabonitos de Oros

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2008 - 2024 avantgardecosmetics | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel