KRUIDEN

Kruiden:

De natuur geeft ons een hele grote hoeveelheid, planten, kruiden, struiken, bomen die niet alleen dienen voor het landschap en het ecologische leven op aarde. Het geeft ons de mogelijkheid om van de natuur te leven, en van de natuur te houden.

Maar ook de mogelijkheid om de kleine kwalen op een zeer natuurlijke manier te behandelen, geuren in ons huis te halen, je dagelijkse kopje thee te drinken of je eten te kruiden zodat het voor je smaakpupillen aantrekkelijker is. 
Voordat ik verder ga met kruiden wil ik eerst even de aandacht vestigen op het volgende: 
Schakel altijd een arts of therapeut in voor het stellen van een diagnose en de medicijnen die daarvoor nodig zijn. Je mag nooit kruidenmengsels drinken of uitwendig gebruiken boven op medicijnen die je van een arts of specialist hebt gehad, zonder dit eerst te overleggen.

Moeder natuur heeft ons een echte magische voorraadkamer geschonken in de vorm van planten/kruiden die overal op de planeet groeien.Kruiden / Planten zijn kleine wondertjes van de natuur.In tegenstelling tot de medicinale eigenschappen van de kruiden/planten ,die redelijk bekend zijn- want veel van de voorgeschreven geneesmiddelen zijn synthetische versies van subtanties die oorspronkelijk werden gewonnen uit planten- zijn hun magische krachten veel minder toegankelijk.Veel van hun magie is nog bedekt onder een waas van geheimzinnigheid.Het gebruik van onbekende kruiden is niet ongevaarlijk, en bedenk ook dat elk mens uniek is en anders reageert op de kruiden, houd je altijd aan de voor geschreven hoeveelheid. 

Onze voorouders kenden de mysterieuze, magische krachten van de planten.Hoewel de groene magie door velen is vergeten is zij toch nooit helemaal verdwenen.

Gedroogde kruiden worden gebruikt om  kruidenolie of tincturen van te trekken en deze vervolgens weer te verwerken in huidverzorgingsproducten, balsems, bad en bodyproducten Gedroogde kruiden worden ook gebruikt om een kruiden thee van te trekken en ook om er een heerlijke dressing/spijsolie mee te maken.

Gebruik voor huidverzorgingsproducten altijd oliën van koude persing want dit betekent dat alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen nog aanwezig zijn in de olie.
Gebruik een leeg glazen potje, bijvoorbeeld een leeg (goed gereinigd) jampotje of iets dergelijks, en vul deze voor ¾ met de kruiden of gedroogde bloemen naar keuze. Vul nu zoveel plantaardige olie  toe liefst koudgeperst (deze nemen de werkstoffen beter op) zodat de kruiden net onder staan. Doe de deksel op de pot en zet de pot op een lichte, warme plek.

Schud dagelijks de pot even zodat alle kruiden goed in de olie blijven zodat de kruiden hun werkzame stoffen goed aan de olie kunnen afgeven. Na 3-4 weken de olie zeven door een kaasdoek of filter en afgieten in een donkere fles.  

Ben je ongeduldig doe dan  de olie met kruiden in een vuurvaste pot en verwarm deze au-bain-marie  ± 3-4 uur op een heel laag vuurtje.  De olie mag zeker niet koken. Neem dan een schone pot (liefst van donker glas) en zeef de kruidenolie door een zeef met een stuk kaasdoek of met koffiefilter zodat alleen de zuivere olie met kruiden- of bloemengeur overblijft.

Kruidenolie maken kan je in principe met alle gedroogde kruiden en bloemen, maar ook vanillestokjes, en bijv. citrusschillen kunnen gebruikt worden voor maceraten. Met wortels kan zelfs een wortelolie gemaakt worden die zeer geschikt is voor de huid.

Tinctuur:

Een tinctuur is een aftreksel van een kruid en kan een neutrale alcohol gebruiken zoals jenever, wodka of brandewijn met 40% alcohol percentage. Door de alcohol worden de  werkstoffen uit de planten opgelost in de alcohol.  Als je nog een beetje water toevoegt dan zorgt dit water ervoor dat de celwanden van de planten opzwellen en daardoor hun werkstoffen nog beter afgeven.

De verhouding is 1deel planten op 3 delen alcohol voor verse planten of kruiden en 1 deel planten op 5 delen alcohol voor gedroogde planten want die nemen eerst veel alcohol op.

Doe de deksel op de pot en schud even goed door.Hierna zet je de pot op een lichte plaats maar niet in de zon.

Je moet de pot elke dag even schudden.Na zo’n 3-4 weken hebben alle stoffen zich in de alcohol opgelost.

Giet de tinctuur dan door een koffiefilter of een vergiet met neteldoek in een maatbeker en vul dan af in donkere flesjes met een druppelaar of pipetdopje. Het makkelijkste gaat dit met een klein trechtertje. En plak er een etiketje op met de inhoud en datum.

Bewaar de flesjes op een koele, donkere plaats dan blijven ze minstens 3 jaar goed.

 

 

 

 

 

  • heartbleed-safe-logo
  • Jabonitos de Oros

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2008 - 2024 avantgardecosmetics | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel