GEDROOGDE KRUIDEN

Gedroogde kruiden worden gebruikt om  kruidenolie of tincturen van te trekken en deze vervolgens weer te verwerken in huidverzorgingsproducten, balsems, bad en bodyproducten Gedroogde kruiden worden ook gebruikt om een kruiden thee van te trekken en ook om er een heerlijke dressing/spijsolie mee te maken.

Gebruik voor huidverzorgingsproducten altijd oliën van koude persing want dit betekent dat alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen nog aanwezig zijn in de olie.
Gebruik een leeg glazen potje, bijvoorbeeld een leeg (goed gereinigd) jampotje of iets dergelijks, en vul deze voor ¾ met de kruiden of gedroogde bloemen naar keuze. Vul nu zoveel plantaardige olie  toe liefst koudgeperst (deze nemen de werkstoffen beter op) zodat de kruiden net onder staan. Doe de deksel op de pot en zet de pot op een lichte, warme plek.

Schud dagelijks de pot even zodat alle kruiden goed in de olie blijven zodat de kruiden hun werkzame stoffen goed aan de olie kunnen afgeven. Na 3-4 weken de olie zeven door een kaasdoek of filter en afgieten in een donkere fles.  

Ben je ongeduldig doe dan  de olie met kruiden in een vuurvaste pot en verwarm deze au-bain-marie  ± 3-4 uur op een heel laag vuurtje.  De olie mag zeker niet koken. Neem dan een schone pot (liefst van donker glas) en zeef de kruidenolie door een zeef met een stuk kaasdoek of met koffiefilter zodat alleen de zuivere olie met kruiden- of bloemengeur overblijft.

Kruidenolie maken kan je in principe met alle gedroogde kruiden en bloemen, maar ook vanillestokjes, en bijv. citrusschillen kunnen gebruikt worden voor maceraten. Met wortels kan zelfs een wortelolie gemaakt worden die zeer geschikt is voor de huid.

Tinctuur:

Een tinctuur is een uittreksel van een kruid en kan een neutrale alcohol gebruiken zoals jenever, wodka of brandewijn met 40% alcohol percentage. Door de alcohol worden de  werkstoffen uit de planten opgelost in de alcohol.  Als je nog een beetje water toevoegt dan zorgt dit water ervoor dat de celwanden van de planten opzwellen en daardoor hun werkstoffen nog beter afgeven.

De verhouding is 1deel planten op 3 delen alcohol voor verse planten of kruiden en 1 deel planten op 5 delen alcohol voor gedroogde planten want die nemen eerst veel alcohol op.

Doe de deksel op de pot en schud even goed door.Hierna zet je de pot op een lichte plaats maar niet in de zon.

Je moet de pot elke dag even schudden.Na zo’n 3-4 weken hebben alle stoffen zich in de alcohol opgelost.

Giet de tinctuur dan door een koffiefilter of een vergiet met neteldoek in een glazen maatbeker en vul dan af in donkere flesjes met een druppelaar of pipetdopje. Het makkelijkste gaat dit met een klein trechtertje. En plak er een etiketje op met de inhoud en datum.

Bewaar de flesjes op een koele, donkere plaats dan blijven ze minstens 3 jaar goed.

Vergeet niet ze van sticker te voorzien met inhoud en datum!

 

 

 

 

Sorteer op
per pagina
 • Arabisch gom gemalen 25gr
  Arabisch gom gemalen 25gr

  Volksnamen: acaciagom,hasbabgom,kordofangom,Soedangom

  Krachten: Spiritualiteit,reiniging

  Magie: Voeg het toe aan wierook voor goede trillingen of laat het onvermengd smeulen op houtskool. Het reinigt de ruimte van negativiteit…

  € 1,95
 • Arnica ( valkruid of Wolverlei) bloesem gesneden WILDPLUK 25gr INCI:
  Arnica ( valkruid of Wolverlei) bloesem gesneden WILDPLUK 25gr INCI:

  Wildpluk Arnica , in het Nederlands valkruid of wolverlei, is bij ons een zeer zeldzame en daarom beschermde plant. Dit overjarige kruid komt voor op vochtige heide en hoogveengrond.

  Arnicabloemen zijn zeer geschikt om tincturen…

 • BIO Hennep blad en bloemen Felina 32 va 100gr Bio Cannabis Sativa)
  BIO Hennep blad en bloemen Felina 32 va 100gr Bio Cannabis Sativa)

  Cannabis type: Felina 32

  BIO 100 % natuurlijke Industriele hennep geschikt voor het marceren van een cbd olie voor balsems en massagecremes maar ook zeer geliefd onder de theeliefhebbers.

  Felina 32 hennep bestaat uit een mix van…

  € 13,95
 • Brandnetelblad 50gr Urtica Folium
  Brandnetelblad 50gr Urtica Folium

  Brandnetel staat bekend als een thee geschikt voor een voorjaarskuur vanwege zijn reinigende werking. De bladeren zijn ook geschikt bij diarree of de spijsvertering en de thee is naast bloedzuiverend en ontgiftend ook bloed…

  € 1,35
 • Calendula knoppen/bloemen INCI:Calendula officinalis va 50gr
  Calendula knoppen/bloemen INCI:Calendula officinalis va 50gr

  Calendulazalf mag niet onbreken in de EHBO kist en in Calendula zalf wordt een extract van verse of gedroogde Calendula Officinalis (Goudsbloem) verwerkt dat een verzachtende en zuiverende invloed heeft op de huid.

  Calendula…

  € 2,25
 • Calendula/goudsbloem INCI: Calendula officinalis gesneden50gr
  Calendula/goudsbloem INCI: Calendula officinalis gesneden50gr

  Calendulazalf mag niet onbreken in de EHBO kist en in Calendula zalf wordt een extract van verse of gedroogde Calendula Officinalis (Goudsbloem) verwerkt dat een verzachtende en zuiverende invloed heeft op de huid.

  Calendula…

  € 2,50
 • Cayennepeper gemalen 50gr
  Cayennepeper gemalen 50gr

  Cayennepeper is een specerij in poedervorm gemaakt van hete rode chili pepers en behoort tot het Capsicum geslacht. De botanische naam is Capsicum annuum voor de variant uit Noord- en Zuid-Amerika, maar er is ook een Afrikaanse…

  € 1,65
 • Drie kleurig viooltjes kruid 50gr
  Drie kleurig viooltjes kruid 50gr

  Driekleurig viooltje:
  Het driekleurig viooltjeskruid heeft verschillende oude volksnamen, zoals het akkerviooltje en hartelust.

  Het driekleurig viooltje is een genezend en ontstekingsremmend kruid. Uitwendig wordt het gebruikt…

  € 2,50
 • Duivelsklauw 50gr Harpagophytum Procumbens.
  Duivelsklauw 50gr Harpagophytum Procumbens.

  Duivelsklauw natuurlijke pijnstiller voor gewrichten bij reumatische pijn, zoals pijn bij artrose en artritis Duivelsklauw werkt ontstekingsremmend en pijnstillend. Er zijn sterkere plantaardige pijnstillers en ontstekingsremmers…

  € 2,95
 • Gotu kola - Aziatische waternavel 50gr INCI; Centella asiatica -
  Gotu kola - Aziatische waternavel 50gr INCI; Centella asiatica -

  Aziatische waternavel of Gotu Kola is een tonicum voor de huid en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Aziatische waternavel gebruik je uitwendig bij wondjes, huidproblemen en cellulitis.

  Gotu kola is een plant die…

  € 2,95
 • Heemstblad 50gr INCI: althaea officinalis.
  Heemstblad 50gr INCI: althaea officinalis.

  Heemst staat bekend om zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze eigenschappen zijn afkomstig van de polysacchariden en flavonoïden in de wortels en bladeren van dit kruid. Heemst wordt ook wel ingezet bij…

  € 2,50
 • Heermoes va 50gr INCI;Equisetum arvense
  Heermoes va 50gr INCI;Equisetum arvense

  Heermoes heeft door de bloedzuiverende werking een positieve invloed bij ontstekingen en huidproblemen en helpt het bij in- en uitwendige wondgenezing doordat het bloed stelpt. Daarnaast werkt het urine afdrijvend. Goed bij…

  € 1,75
 • Iriswortel/Violenwortel 25gr gesneden
  Iriswortel/Violenwortel 25gr gesneden

  Volksnaam; viooltjeswortel

  Magische kracht: Liefde,bescherming,waarzeggerij

  Magie: De florentijnse iris werd vroeger al veel gebruikt om liefde te vinden en vast te houden. Het poeder staat bekend als de liefdes aantrekkend…

  € 3,95
 • Kamille 50gr.Matricaria Recutita
  Kamille 50gr.Matricaria Recutita

  Kamilleolie:Werkwijze voor Warme olie.
  Benodigdheden.
  100 gram gedroogde kruiden of 200 gram verse kruiden
  4 dl plantaardige olie

  Werkwijze.
  Breng eerst een pan met water aan de kook en zet het vuur lager.
  Plaats hierin een pot…

  € 2,50
 • Lavendelbloemen 50gr Lavendula officinalis 1ste kwaliteit
  Lavendelbloemen 50gr Lavendula officinalis 1ste kwaliteit

  De naam Lavendel komt van het woord lavere en dit betekent “wassen”. Deze naam hebben onze voorouders eeuwen terug aan de plant gegeven omdat het je lichaam én je wasgoed een heerlijke frisse geur geeft.
  Bij huidklachten kun…

  € 2,95
 • Madeliefje bloemen va 50gr INCI- Bellis perennis
  Madeliefje bloemen va 50gr INCI- Bellis perennis

  De fijngestampte bloemen en verse bladeren stillen de pijn bij verstuikingen en kneuzingen. De kruisvaarders namen madeliefjes in gedroogde toestand mee om hun wonden mee te verzorgen.

  De bovengrondse delen versnellen de genezing…

Sorteer op
per pagina
 • heartbleed-safe-logo
 • Jabonitos de Oros

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2008 - 2022 avantgardecosmetics | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel